Cele mai noi promotii oferite de marile magazine:

Descopera promotiile de Crazy Days doar la eMAG!

Scurta introducere

Cuptorul reprezinta unul dintre cele mai importante electrocasnice din orice bucatarie, iar despre lipsa lui nu poate fi vorba. Fiind un produs atat de important, este esential sa facem un studiu cat mai amanuntit pentru a descoperi ce model ni se potriveste cu adevarat. Astazi, discutia se va focusa pe modelele de cuptoare incorporabile cu alimentare electrica, pentru ca in prezent, reprezinta cea mai cautata gama de cuptoare, iar  acest lucru as putea spune ca este pe buna dreptate. In primul rand, se opteaza pentru modele incorporabile, tocmai pentru ca mobilierul este gandit in asa fel incat sa integreze frumos si electrocasnicele, bucataria capatand un aspect unitar. In al doilea rand, alegerea modelelor de cuptoare electrice presupune o serie de avantaje importante. Fiindca in continuare vom discuta in detaliu toate aspectele necesare, pentru inceput va voi spune ca spre deosebire de cuptoarele pe gaz, cele electrice ofera mai multa flexibilitate putand fi implementate o multitudine de functii moderne, scurteaza durata de coacere si ofera o coacere uniforma. Acesta sunt doar cateva beneficii cu care produsele in discutie vin la pachet, iar in continuare, va propunem sa urmariti acest ghid care va va explica in detaliu cum sa alegeti cuptorul incorporabil electric potrivit nevoilor voastre.

Dimensiuni

Pentru ca subiectul discutiei il constituie cuptoarele incorporabile, este foarte important sa ne raportam la dimensiunile acestuia, mai ales, daca mobila este deja realizata, iar electrocasnicele sunt achizitionate ulterior. In principiu, dimensiunile unui cuptor incorporabil electric pot fi standard sau variabile, iar de acest aspect se va tine cont la montaj.

In general, latimea standard a cuptoarelor incorporabila este de 60 de cm, insa poate varia cu minus 3-5 mm. Astfel, acesta va putea fi incasat chiar in zona de sub plita pentru o simetrie perfecta. Totodata, si inaltimea produsului poate varia usor, insa, de regula, este aproximativ egala cu inaltimea. Modelele cu dimensiuni standard sunt alegerea ideala pentru inlocuirea vechilor electrocasnice.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste adancimea cuptorului, aceasta poate varia, in functie de capacitatea sau volumul interior al produsului. Insa, capacitatea cuptorului va constitui urmatorul punct despre care vom discuta si care depinde strict de alegerea personala.

Capacitate

Capacitatea cuptorului depinde exclusiv de preferintele si nevoile voastre, de numarul membrilor familiei, precum si de obiceiurile culinare. In principiu, in acest sens avem cuptoare cu capacitate mica, sub 50 de litri, cuptoare cu capacitate medie intre 50 si 70 de litri, si cuptoare cu capacitate mare de peste 70 de litri. De asemenea, concomitent cu volumul cavitatii interioare, ar trebui luat in calcul si numarul pozitiilor rafturilor, caci conditioneaza in mod direct cantitatea de alimente ce poate fi preparata. Ideal ar fi sa existe un numar de minim 5 pozitii, astfel ca modelele cu capacitati generoase vor permite prepararea chiar si a doua tavi de mancare deodata, fara ca alimentele sa imprumute mirosuri si arome intre ele.

Material si Design

Materialul din care cuptorul este realizat constituie un alt subiect important. In acest caz, intalnim trei situatii:

  • Cuptoarele din otel inoxidabil – ce constituie un material igienic si usor de intretinut, fiind unul dintre materialele cel mai des intalnite. Chiar si modelele care nu  sunt realizate in totalitate din inox, au totusi butoane si maner din otel inoxidabil. Din perspectiva design-ului, aceste cuptoare pot fi mate, satinate sau lucioaose.
  • Cuptoarele din email – sunt ideale pentru bucatariile decorate in stil rustic, pentru cele clasice sau pentru cele amenajate in stil scandinav, oferind un aer usor vintage.
  • Cuptoarele din vitroceramica – in cazul in care doresti si ar fi de preferat sa asortezi cuptorul cu plita vitroceramica incorporata, este musai sa te orientezi catre un model cu front vitroceramic. Acest tip de cuptoare prezinta partea frontala realizata din sticla termorezistenta, oferind un aspect modern.

Prin urmare, dincolo de materialul din care este realizat cuptorul dorit, trebuie sa tineti seama si de anumite aspecte de ordin estetic. In primul rand, trebuie sa luati in considerare design-ul bucatariei, daca este unul clasic, elegant sau rustic, iar in functie de aceasta sa alegeti si electrocasnicele. De asemenea, este la fel de importanta si culoarea pentru o combinare corecta atat intre culorile plitei si ale cuptorului, cat si a intregului mobilier.

Tipologie

In acest sens, distingem doua categorii: cuptoare conventionale si cupatoare multifunctionale. Difierenta dintre aceste doua categorii se refera la existenta convectorului la ultima categorie, oferind posibilitatea de a coace la fel de repede alimentele aflate pe raftul superior si inferior, cat si in zona din mijloc. Este posibil acest lucru datorita ventilatorului intern care distribuie in mod uniform caldura in toata cavitatea cuptorului, oferind performante ridicate. Astfel, cuptoarele multifunctionale sunt mai scumpe decat cele conventionale, insa performantele justifica diferenta.

Pentru cei ce insa nu au un buget suficient de mare si opteaza pentru modelele conventionale, acestea pot fi o varianta buna pentru cei ce nu obisnuiesc sa gateasca des sau o fac pentru un numar mai mic de persoane. Caldura emanata in cazul cuptoarelor conventionale se realizeaza din doua surse si anume sus si jos, astfel ca temperatura de la mijlocul cuvei va fi mai mare, astfel ca este posibil ca si coacere sa nu fie tocmai uniforma, riscand chiar arderea alimentelor.

Functii

Functiile reprezinta partea cea mai interesanta in alegerea unui cuptor, de ele depinzand in mare masura performantele la coacere si gatit. In principiu, cele mai cautate functii in cadrul cuptoarelor electrice incorporabile ar fi:

  • Incalzire superioara si inferioara – ce garanteaza coacerea uniforma a alimentelor, fara sa fie necesara realizarea mai multor setari sau chiar intoarcerea tavii cu mancare. Incalzirea superioara si inferioara poate fi folosita simultan sau separat, in cazul inc are nu doresti sa fie rumenite alimentele pe partea superioara. In plus, folosite impreuna accelereaza procesul de coacere.
  • Convectia cu aer cald – este o functie deosebit de importanta pe care personal o folosesc la fiecare coacere. Atunci cand nu este activata, timpul de gatire se pre;ungeste, iar in interiorul aparatului se formeaza o cantitate mai mare de aburi. Aerul cald ce va fi distribuit si condus in interiorul aparatului provenie de la o siguranta si un ventilator amplasate pe peretele din spate al cuptorului. Aceasta functie este ideala si atunci cand gatiti in acelasi timp mai multe preparate simultan, asezate in vase diferite la niveluri diferite. Astfel, prin ventilarea constanta, nu va exista riscul ca cele doua preparate sa imprumute mirosuri si arome intre ele.
  • Grill si Gril cu convenctie – este o functie pe care o intalnim des nu doar in cazul cuptoarelor electrice, ci si in cazul celor cu alimentare pe gaz sau a diverselor modele de aragazuri. Aceasta permite utilizarea rezistentei din partea superioara pentru o coacere si rumenire potrivita a diverselor preparate din carne. Atunci cand folosim funcita Grill cu convenctie, alimentele vor fi asezate pe nivelul intermediar, pentru a putea fi rotisate si bucatile mai mari de carne ori chiar pu intregi. Atentie insa, atunci cand doriti sa adaugati la rotisor bucati mari de carne, fiindca ar fi util sa asezati in partea de jos o tava unde se va prelinge grasimea si lichidul.
  • Decongelare – este o functie utila in momentul in care aveti de dezghetat alimente pe care doriti sa le pregatiti mai rapid. Este extrem de necesara in momentele in care sunteti contra timp si vreti sa pregatit masa mai rapid.

Bineineteles ca lista functiilor nu se termina in niciun caz aici. Ati ramane surprinsi sa descoperiti cate functii exista la modelele moderne si cat de bine pot optimiza procesul culinar. Exista functii speciale pentru prepararea diverselor tipuri de carne, placinte, pizza, peste si asa mai departe. Acestea vor fi studiate si alese in functie de necesitatile voastre, insa v-as recomanda sa fiti atenti ca produsul pe care il alegeti sa dispuna totusi si de functia Timer care permite oprirea automata a aparatului indata ce timpul presetabilit a luat sfarsit. De asemenea, daca aveti copii, fara doar si poate, ar trebui sa va orientati catre un model prevazut cu functia de blocare.

As mai vrea sa precizez faptul ca este de la sine inteles cu cat numarul de functii moderne creste, cu atat pretul este si el mai mare. Insa, din punctul meu de vedere, exista suficient de multe modele prevazute cu foarte multe functii interesante care vin totusi la pachet cu preturi decente. Insa, cum bugetul si-l stabileste fiecare, ramane la latitudinea voastra sa cantariti si acest aspect.

Autocuratare

Este un aspect pe care nu am vrut sa il includ la criteriul functii, ci am dorit sa il abordez separat fiindca mi se pare extrem de important si este necesar sa punem la punct cateva aspecte pentru a clarifica in totalitate lucrurile. Cuptoarele moderne sunt prevazute cu functii de autocuratare, iar ideea in sine mi se pare ingenioasa, de a nu mai avea grija curatarii aparatului, care de multe ori devenea anevoioasa. In acest sens, exista trei alternative de autocuratare si anume:

  • Autocuratare pirolitica (piroliza) – reprezinta cel mai eficient mod de igienizare a cavitatii interioare, presupunand indepartarea reziduurilor prin ardere la temperatura de 500 de grade Celsius. In final, resturile de mancare, urmele de grasime si asa mai departe sunt transformate in cenusa, care va putea fi ulterior indepartat cu o simpla laveta umeda.
  • Autocuratare catalitica – este des inalnita in cazul modelelor de cuptoare electrice, ajutand la indepartarea urmlor de grasime rezultata in timpul gatitului cu ajutorul panourilor catalitice amplasate pe peretii laterali. Acestia absorb murdaria, eliminand-o ulterior. Insa, periodic aceste panouri catalitice vor trebui schimbate.
  • Autocuratare cu aburi (aqua clean) – constituie una dintre cele mai noi tehnologii de curatare si implica adaugarea in interior a unei tavi cu apa, care va fi incalzita de catre cuptor la temperatura de 70 de grade celsius. Aburii rezultati vor descompune grasimea si alte resturi, la final, fiind indepartata usor cu o carpa.

Siguranta

Indiferent de produsul despre care discutam, siguranta casei ar trebui sa fie prioritara. In caz particular, cand vine vorba despre cuptoarele electrice trebuie sa tineti cont de existenta termostatului de siguranta care va opri automat aparatul in cazul in care se supraincalzeste. De asemenea, este  necesara si existenta sistemului de blocare pentru copii,  astfel incat cei mici sa nu poata avea acces la aparat si sa preveniti incidentele nedorite.

In continuare, va vom prezenta un top 10 al cuptoarelor incorporabile electrice la ora actuala si am ales o serie de modele ce vin la pachet cu un raport calitate/pret si sunt foarte apreciate de catre cumparatori.

Top 10 cele mai bune cuptoare incorporabile electrice 2023

Miele H 7260 BP EDST1. Cuptor incorporabil Miele H 7260 BP EDST

  • Capacitate: 76 litri
  • Autocuratare: pirolitica
  • Functii: timer, decongelare, frigdere automata, incalzire cu ventilatie eco, gril complet, gril cu recirculare aer, functii de siguranta, CleanSteel, ventilator plus
  • Putere: 3600 W
  • Eficienta energetica: A+

Vezi detalii si pret


Bosch HNG6764S12. Cuptor incorporabil Bosch HNG6764S1

  • Capacitate: 67 litri
  • Autocuratare: pirolitica
  • Functii: convectie 4D, grill, deshidratare, pizza, incalzire sus-jos, incalire rapida, timer, iluminare interioara, mod eco
  • Putere: 3600 W
  • Eficienta energetica: A

Vezi detalii si pret


Bosch HBG676ES63. Cuptor incorporabil Bosch HBG676ES6

  • Capacitate: 71 litri
  • Autocuratare: pirolitica
  • Functii: convectie 4D, grill, dezghetare, pizza, incalzire sus-jos, mentinere la cald, incalzire rapida, iluminare interioare, timer
  • Eficienta energetica: A+
  • Putere

Vezi detalii si pret


AEG BPE748380B4. Cuptor incorporabil AEG BPE748380B

  • Capacitate: 71 litri
  • Autocuratare: pirolitica
  • Functii: grill, dezghetare, pizza, low grill, timer, ventilare, iluminare interioara
  • Putere: 3500 W
  • Eficienta energetica: A++

Vezi detalii si pret

 


Neff B6CCH7AN0

5.Cuptor incorporabil Neff B6CCH7AN0

  • Capacitate: 71 litri
  • Autocuratare: pirolitica
  • Functii: incalzire sus-jos, convenctie, grill, pizza iluminare interioara, timer, ventilare
  • Putere: 3600 W
  • Eficienta energetica A

Vezi detalii si pret


Electrolux EOE7C31X6. Cuptor incorporabil Electrolux EOE7C31X

  • Capacitate: 72 litri
  • Autocuratare: catalitica
  • Functii: grill, dezghetare, deshidratare, pizza, dospire, incalzire sus-jos, mentinere la cald
  • Putere: 2480 W
  • Eficienta energetica: A+

Vezi detalii si pret


AEG BCE455350M7. Cuptor incorporabil AEG BCE455350M

  • Capacitate: 71 litri
  • Autocuratare: catalitica
  • Functii: grill, dezghetare, functie pizza, timer, ventilare, incalzire sus-jos, sistem de iluminare interioara
  • Putere: 3500 W
  • Eficienta energetica: A+

Vezi detalii si pret


Electrolux EOC6P71X8. Cuptor incorporabil Electrolux EOC6P71X

  • Capacitate: 72 litri
  • Autocuratare: pirolitica
  • Functii: dezghetare, gatire cu aburi, pizza, timer, iluminare interiaora, incalzire rapida, ventilare
  • Putere: 3480 W
  • Eficienta energetica: A+

Vezi detalii si pret


Electrolux EOE7C31V9. Cuptor incorporabil Electrolux EOE7C31V

  • Capacitate: 72 litri
  • Autocuratare: catalitica
  • Functii: grill, dezghetare, functie pizza, sistem memorare, incalzire rapida, mentinere la cald, incalzire sus/jos/sus-jos, blocare acces copii
  • Putere: 2480 W
  • Eficienta energetica: A+

Vezi detalii si pret


Hotpoint FI4 854 P IX HA10. Cuptor incorporabil Hotpoint FI4 854 P IX HA

  • Capacitate: 71 litri
  • Autocuratare: pirolitica
  • Functii: grill,  convectie, dezghetare, dospire, timer, preincalzire, turbo, mod eco, mentinere la cald, incalzire rapida
  • Eficienta energetica: A+

Vezi detalii si pret

One thought on “Cele mai bune cuptoare electrice – Recomandari 2023 si Ghid de cumparare

  1. Am toate electrocasnicele Bosch (inclusiv cuptorul) si sunt mega multumita. Foarte interesante modelele enumerate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *