Cele mai noi promotii oferite de marile magazine:

Descopera ofertele Crazy Days doar la eMAG!

Scurta introducere

Pentru ca aragazul este unul dintre cele mai importante electrocasnice din bucatarie, trebuie sa acordam o atentie deosebita alegerii lui, tocmai pentru ca ar trebui sa reprezinte o investitie pe termen lung. In prezent, pe piata exista o paleta ampla de modele de aragazuri cu diverse dotari si functii, insa este esential ca mai intai de toate sa ne lamurim nevoile si asteptarile pe care le avem. Va propunem sa urmariti in continuare acest material care va va explica in detaliu care este diferenta dintre modelele existente pe piata, vei intelege ceea ce vi se potriveste, iar la final, vom realiza un top 10 cele mai bune aragazuri votate in acest an cu cel mai bun raport calitate/pret.

Clasificare

Sursa de alimentare reprezinta cel mai important criteriu de clasificare, iar in acest sens distingem:

Aragazul pe gaz reprezinta cel mai popular model de pe piata la ora actuala, fie ca discutam despre conectare direct la gaz sau la o butelie  cu GPL. In principiu, un aragaz prevazut cu alimentare pe gaz, vine insotit de componentele necesare conectarii la reteaua de gaz si, uneori, chiar si pentru GPL. In ambele situatii, duzele pot fi schimbate pentru ceea ce necesitati insa trebuie sa aveti in vedere ca acest lucru se realizeaza doar de catre un specialist fiindca exista riscuri mari, in caz contrat. De asemenea, mai trebuie mentionat la aceasta categorie de aragazuri faptul ca sunt si cele mai ieftine, iar incalzirea se realizeaza destul de rapid si uniform, insa, pe de alta parte, nu veti putea avea un control atat de precis precum in cazul argazurilor electrice.

Aragazul electric trebuie conectat la priza, fiind mai puternic, se incalzeste putin mai greu, insa, puteti obtine temperaturi mai mari decat in cazul argazurilor cu gaz. Acest tip de aragaz se imparte din trei sub-categorii: aragazul pe inductie, ceramic sau cu placa solida. In functie de necesitatile si preferintele pe care le aveti, veti opta pentru modelul cel mai potrivit.

Aragazul mixt reprezinta o combinatie foarte reusita intre cele doua categorii anterioare, fiind cea mai recomandata varianta mai ales pentru cei carora le place sau sunt nevoiti sa gateasca des. Prezinta trei arzatoare pe gaz, unul electric si cuptor electric. In plus, acest tip de aragaz vine la pachet si cu o serie de functii moderne, dar si design placut.

Arzatoare plita

In general, la ora actuala pe piata exista aragazuri prevazute cu 2-6 arzatoare in functie de necesitate. Sigur, cu cat numarul de arzatoare este mai mare, se poate intampla ca si produsul sa fie mai scump. Ideal ar fi pentru o familie normala ca aragazul pe care il alegeti sa aiba cel putin patru arzatoare de dimensiuni diferite: un arzator mic, doua arzatoare normale si unul mare sau, de ce nu, WoK. Arzatorul WoK se refera la arzatorul cu coroana dubla care prezinta o eficienta ridicata, accelerand intregul proces culinar. Pentru cei care gatesc masiv, sunt o familie numeroasa si pregatesc mai multe feluri de mancare in acelasi timp, nu ar fi o idee rea sa se orienteze catre un model cu sase arzatoare. La polul opus, cei care gatesc doar ocazional, s-ar putea descurca fara probleme cu un aragaz cu trei arzatoare.

Putere cuptor

Puterea cuptorului este un indicator foarte important ce determina eficienta produsului si ar fi ideal sa ofere optiuni de reglare, astfel incat sa puteti preincalzi mai rapid cuptorul si prepara alimentele mai usor. In cazul modelelor cu alimentare electrica, trebuie sa aveti in vedere si consumul de energie electrica.

Cele mai multe modele de pe poata prezinta o putere de 2500 W, iar cele mai puternice pot atinge chiar si 3000 W. Modelele electrice au avantajul de a permite reglarea temperaturii cu exactitate, ceea ce va optimiza procesul culinar. In plus, cuptorul se va incalzi mai rapid si va asigura o coacere uniforma.

Functii

In general, functiile aragazurilor difera de la un model la altul, iar principalul factor determinant este sursa de alimentare. Aragazul pe gaz este cel mai simplu model ce nu permite implementarea prea multor functii, in afara de cele de siguranta, iar aici ne referim la supapele care permit intreruperea alimentarii cu gaz in cazul stingerii accidentale a flacarii, si, in cazul cuptoarelor pe gaz, a functiei timer ce poate opri procesul culinar indata ce timpul prestabilit a expirat.

In ceea ce priveste aragazurile electrice sau mixte, dotarile sunt mai ample. In primul rand, trebuie sa verificati daca respectivul cuptor din dotare dispune de termostat ce permite programarea timpului de preparare, fara a arde alimentarele. Sistemul de ventilare este si l el important pentru a distribui in mod uniform caldura in toata cavitatea interioara. De asemenea, pentru cei care isi doresc mai multe functii moderne, pot beneficia de funciti precum Hot Air, Convectie 3D a aarului, Plus Steam, Grill sau Rotisor. De asemenea, nu ar trebui sa neglijati nici existenta sistemului de iluminare interioara ceea ce va va permite sa monitorizati stadiul alimentelor din exterior, fara a deschide usa de fiecare data. In plus, aprindere electrica din buton va va ajuta sa porniti mai usor arzatoarele plitei, printr-o simpla scanteie, fara a mai folosi de fiecare data chibritul sau bricheta.

Capacitatea cuptorului

Capacitatea cuptorului este un alt aspect ce trebuie analizat atent indicand posibilitatile de gatit care ar putea fi direct proportionale cu numarul membrilor familiei. In principiu, ar fi recomandat sa aiba o capcaitate de 54-70 de litri, in functie de marimea familiei, de frecventa cu care gatiti, oferind usurinta in utilizare, dar si functii care optimizeaza procesul culinar.

Material

In ceea ce priveste materialul din care este realizat aragazul, avem doua alternative: aragzul din inox sau aragazul din metal emailat, ultima categorie fiind cea mai frecvent intalnita pe piata.

Aragazul din inox ofera un design modern si se incadreaza perfect in bucatarii cu design fie si elegant. Insa, trebuie sa stiti ca pentru a mentine aspectul intact cat mai mult timp, trebuie sa ii asigurati o intretinere atenta. Inoxul nu se poate curata cu orice solutie, ci va trebui sa achizitionati solutii speciale si sa fiti atenti sa nu zgariati suprafata acestuia.

Aragazul din metal constituie o alternativa mai putin pretentioasa in ceea ce priveste intretinerea, insa, totusi acesta isi poate schimba aspectul in timp, avand tendinta de a capata o nuanta galbuie.

Acest aspect trebuie analizat in functie de preferinte, dar si de buget, insa v-as recomanda sa tineti cont de usa cuptorului care trebuie sa fie prevazuta cu sticla termorezistenta de calitate superioara, pentru a va putea bucura de un produs durabil si usor de intretinut.

Accesorii

Accesoriile sunt si ele importante, iar printre acestea amintim de tava fie mai adanca, fie mai intinsa cu care cuptorul vine la pachet ori ale ustensile necesare in prepararea bucatelor preferate. De asemenea, in cazul celor care beneficiaza de functiile grill si rotisor, trebuie sa verificati prezenta respectivelor accesorii ce va vor ajuta sa preparati chiar si bucati mari de carne, fara a le sectiona. In plus, gratarul plitei, atunci cand discutam despre cele cu alimentare pe gaz, ar fi bine sa ofere un echilibru cat mai bun si o curatare locala facila.

Top 10 cele mai bune aragaze 2024

Bosch HXN39BD501. Aragaz Bosch HXN39BD50

 • Plita alimentata cu gaz, cuptor electric
 • Patru arzatoare: un arzator mare, doua normale si unul mic
 • Capacitate cuptor 66 litri
 • Grill, Convectie, Incalzire sus-jos, EcoClean, temperatura maxima 275 de grade Celsius, Duze HPL, ventilator, sistem de iluminare
 • Gratar, tava din email, tava standard
 • Dimensiuni: 60 cm latime, 60 cm adancime, 85 cm inaltime

Vezi detalii si pret


Bosch HXN39AD502. Aragaz Bosch HXN39AD50

 • Plita alimentata cu gaz, cuptor electric
 • Patru arzatoare: unul mare, doua normale si unul mic
 • Capacitate cuptor 66 litri
 • Incalzire sus-jos, Grill, Eco Clean, temperatura maxima 275 de grade Celsius, Timer, Duza GPL, oprire automata
 • Gratar, tava din email, tava universala
 • Dimensiuni: 60 cm latime, 60 cm adancime, 85 cm inaltime

Vezi detalii si pret


AEG CIB56481BM3. Aragaz AEG CIB56481BM

 • Plita electrica si cuptor electric
 • Patru arzatoare: unul mare, unul normal si doua mici
 • Capacitate cuptor 58 de litri
 • Grill, convectie, gatire cu aburi, incalzire sus-jos, sistem de iluminare, timer, ventilator, oprire automata
 • Gratar, tava prajituri, tava colectare
 • Dimensiuni: 50 cm latime, 60 cm adancime, 85.8 cm inaltime

Vezi detalii si pret


Whirlpool WS5G8CHX/E4. Aragaz Whirlpool WS5G8CHX/E

 • Plita alimentata cu gaz si cuptor electric
 • Patru arzatoare: unul  mare, unul mic si doua normale
 • Capacitate cuptor 57 litri
 • Grill, rumenire, fierbere, autocuratare hidrolitica, timer, sistem de iluminare
 • Tava, gratar
 • Dimensiuni: 50 cm latime, 60 cm adancime, 85 cm inaltime

Vezi detalii si pret

 


Electrolux LKK560000X5. Aragaz Electrolux LKK560000X

 • Plita alimentata cu gaz, cuptor electric
 • Patru arzatoare: un arzatore mic, doua normale si unul mare
 • Capacitate cuptor 58 litri
 • Grill, convectie, incalzire sus-jos, temperatura maxima de 250 de grade Celsius, timer, sistem de iluminare, ventilator
 • Gratar, tava colectoare
 • Dimensiuni: 50 cm latime, 60 cm adancime, 85.5 cm inaltime

Vezi detalii si pret


Whirlpool ACMT 6533/IX6. Aragaz Whirlpool ACMT 6533/IX

 • Plita vitroceramica, cuptor electric
 • Arzatoare: unul mare, doua mici si unul normal
 • Capacitate cuptor 59 litri
 • Grill, autocuratare catalitica, timer, sistem de iluminare, oprire automata, protectie impotriva accesului copiilor
 • Tava, gratar
 • Dimensiuni: 60 cm latime, 60 cm adancime, 85 cm inaltime

Vezi detalii si pret


Electrolux LKG504000X7. Aragaz Electrolux LKG504000X

 • Plita si cuptor alimentate cu gaz
 • Arzatoare: arzator mare, doua arzatoare normale si un arzator mic
 • Capacitate cuptor 57 de litri
 • Grill, rotisor, temperatura maxima de 250 de grade Celsius, timer, oprire automata gaz
 • Gratar, tava prajituri, tava aluminiu
 • Dimensiuni: 50 cm latime, 60 cm adancime, 85.5 cm inaltime

Vezi detalii si pret


Electrolux LKK520002W8. Aragaz Electrolux LKK520002W

 • Plita alimentata cu gaz, cuptor electric
 • Arzatoare: un arzator mare, unul mic si doua normale
 • Capacitate cuptor 54 de litri
 • Incalzire sus-jos, temperatura maxima de 250 de grade Celsius, grill, gatit cu aburi, timer, sistem de iluminare, timer
 • Capac din sticla, gratar
 • Dimensiuni: 50 cm latime, 60 cm adancime, 85.5 cm inaltime

Vezi detalii si pret


Hansa FCCW592099. Aragaz Hansa FCCW59209

 • Plita vitroceramica, cuptor electric
 • Arzatoare: doua arzatoare normale, doua arzatoare mari
 • Capacitate cuptor 62 litri
 • Timer, sistem de iluminare, termostat, ventilator, indicator caldura reziduala, dezghetare, grill, convectie, deshidratare
 • Tava adanca, tava plata
 • Dimensiuni: 50 cm latime, 60 cm adancime, 85 cm inaltime

Vezi detalii si pret


Zanussi ZCG612K1SA10. Aragaz Zanussi ZCG612K1SA

 • Plita si cuptor alimentate cu gaz
 • Arzatoare: un arzator mare, un arzator mic si doua normale
 • Capacitate cuptor 59 de litri
 • Grill, Rotisor, temperatura maxima de 250 de grade Celsius, incalzire de jos, sistem de iluminare
 • Gratar, raft gratar cromat, tava emailata
 • Dimensiuni:  60 cm latime, 60 cm adancime, 85.7 cm inaltime

Vezi detalii si pret

One thought on “Cel mai bun aragaz 2024 – Ghid de cumparare, Sfaturi utile si Recomandari

 1. I-am cumparat mamei aragazul Electrolux EKK64982OX si e mega-multumita. Foarte bun articolul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *