Cele mai noi promotii oferite de marile magazine:

Descopera promotiile de Crazy Seazon doar la eMAG!

Scurta introducere

Hota reprezinta unul dintre electrocasnicele de baza care nu ar trebui sa lipseasca din bucatarie si chiar daca nu influenteaza in mod direct procesul de preparare a mancarii, totusi, joaca un rol extrem de important pentru intreaga activitate din bucatarie. Hota este cea care iti asigura un aer curat, departe de mirosurile rezultate in urma gatitului care pot sa nu fie pe placul tuturor, precum tine la distanta si grasimea, prevenind depunerea acesteia pe mobilier. Este important sa alegeti modelul potrivit nevoile voastre, in functie de suprafata bucatariei, nevoile particulare, dar si tipul mobilierului ales. Va propunem sa urmariti in continuare acest material pentru a descoperi mai multe informatii utile, iar la final, va vom prezenta o serie de hote care vin la pachet cu cel mai bun raport calitate/pret.

Tipologie

In primul rand, este vital sa stabilesti ce tip de hota iti trebuie sau ai  nevoie. Un prim criteriu in stabilirea modelului potrivit, are la baza principiul de functionare. In acest sens, discutam despre:

Hota fara evacuare / filtranta ce nu elimina aerul extras din bucatarie, ci functioneaza pe principiul recircularii. Practic, absoarbe mirosurile si gazele, eliberand un aer mai curat. Printre avantajele acestui model amintim despre montajul facil fara a gauri pereti exteriori, poate fi amplasata oriunde chiar daca nu dispui de acces exterior, fara a fi conditionat in vreun fel. Pe de alta parte, intalnim si dezavantaje cum ar fi faptul ca elimina doar mirosurile rezultate in urma gatitului, nu si caldura produsa, iar filtrul din dotare trebuie schimbat destul de des. In plus, capacitatea de absorbtie este ceva mai mica decat in cazul hotelor cu evacuare.

Hota cu evacuare purifica in totalitate aerul, indepartand mirosul si grasimea din aer. Principalele avantaje se refera la capacitatea mare de a elimina fum, miros si gasime, indepartand chiar si aerul cald. Pe de alta parte, trebuie sa ai in vedere faptul ca locul in care va fi amplasata trebuie special gandit pentru a putea avea acces la exterior.

Hota mixta imbina avantajele primelor doua modele, fiind si foarte flexibile. Indeparteaza aerul din incapere eliminandu-l in exterior sau il poate filtra in functie de preferintele utilizatorului la momentul respectiv.

Daca acest aspect a fost stabilit deja, vom trece la urmatorul criteriu de alegere a hotei potrivite. Aceasta va fi aleasa si in functie de modul de constructie, putand alege intre cele de perete, tavan, incorporabile sau suspedate. In principiu, aceasta alegere va depinde intr-o masura foarte mare si de spatiul de care dispui, tipul mobilierului, dar si de modul in care vrei sa functioneze.

Hota conventionala reprezinta cel mai simplu si ieftin model pe care il putem gasi pe piata la ora actuala. Latimile acestora sunt de 60 sau 90 de cm, si putem gasi atat modele cu evacuare, cat si cu recirculare, iar partea interesanta este ca poti alege dintr-o gama variata de culori si forme, putand fi incadrate in orice tip de bucatarie. In general, aceasta hota se monteaza pe perete, deasupra aragazului sau plitei de gatit.

Hota incorporabila este integrata in dulapul de perete deasupra plitei. De cele mai multe ori, are o latime de 60 cm si are nevoie de un corp de dulap special pentru a fi in concordanta cu dimensiunile hotei.

Hota decorativa / semineu prezinta forma unei evacuari de semineu, producatorii punand foarte mare accent pe design-ul acesteia. Aceasta se monteaza in perete deasupra plitei, avand si un cos telescopic ce poate fi extins pana in tavan. Anumite modele de hote decorative sunt prevazute cu extensii de sticla ce permit captarea mai facila a aburilor si fumului.

Hota insula este cel mai scump model, dar si cel mai mare tip de hota de pe piata. In general, se monteaza in mijlocul bucatariei avand prindere pe tavan. Aceasta este ideala pentru bucatarii cu suprafete mari prevazute cu insule de gatit.

Hota telescopica permite extinderea suprafetei de captare prin actionarea filtrului telescopic. In general, este ideala atunci cand dulapul de deasupra aragazului nu detine o adancime direct proportionala cu suprafata de gatit. Doar glisand extensia telescopica, hota se extinde pentru a putea retine eficient aburii rezultati in urma gatitului.

Capacitatea de absorbtie

Urmatorul aspect extrem de important in alegerea hotei potrivite se refera, in mod evident, la capacitatea de absorbtie. Aceasta este redata in metri cubi de aer filtrati intr-o ora. In general, o hota trebuie sa aiba capacitatea de absorbtie minima de cel putin 10 ori volumul bucatariei. Volumul bucatariei se calculeaza prin inmultirea lungimii, latimii si inaltimii incaperii. Cu cat capacitatea de absorbtie este mai mare, cu atat mai eficienta va fi hota, iar mirosul si aburul vor fi eliminate mai rapid. In principiu, daca obisnuiesti sa gatesti des si in cantitati mari, atunci este musai sa optezi pentru o hota puternica ce ar avea o capacitate de minim 600 mc/h. Sigur ca trebuie sa ai in vedere urmatorul aspect: cu cat hota este mai puternica, cu atat nivelul de zgomot produs este mai mare. Insa, in fond, interesul tau este ca produsul ales sa fie cat mai eficient si sa isi faca treaba in parametrii optimi. De asemenea, cum mentionam anterior, modelele de hote cu recirculare nu sunt la fel de puternice precum modelele cu evacuare, fiindca depind de capacitatea de filtrare pentru a curata aerul interior in loc sa il elimine.

Viteze

In general, cele mai multe hote permit selectarea mai multor viteze ale ventilatorului. Practic, aceasta functie permite marirea vitezei de absorbtie in momentul in care gatesti mai multe feluri de mancare. Majoritatea au 2-3 viteze, insa exista si modele cu 5-6 vitezei reprezentand un avantaj important. In plus, cei care vor sa aiba un control precis al vitezei, trebuie sa stie ca cele mai avansate modele permit reglarea vitezei ventilatorului printr-un buton special.

Filtre

Filtrele joaca un rol foarte important pentru buna functionare a hotei, actionand direct in inlaturarea grasimii si a altor impuritati, pentru a preveni patrunderea acestora in pereti si alte zone. Cele mai populare tipuri de filtre sunt:

Filtrele lavabile ce constituie o alternativa foarte convenabila din perspectiva pretului, putand fi spalate o data pe luna si trebuie inlocuinte dupa aproximativ un an. Sunt realizate din fibre metalice si pot fi introduse chiar si in masina de spalat vase.

Filtrele de unica folosinta sunt fabricate din hartie si necesita schimbate la 1-3 luni. In astfel de cazuri, trebuie sa aveti in vedere anumite costuri de intretinere.

Filtre ionice au capacitatea de a elimina mirosurile nedorite intr-un mod extrem de eficient, putand neutraliza chiar si microbii si virusurile din aer.

Filtrele de carbon pot fi folosite aproximativ 3 luni si este implementat in cadrul unor hote fara evacuare. In plus, indeparteaza eficient murdaria din aer si ajuta la purificarea aerului.

Dimensiuni

Este o conditie esentiala ca hota sa fie in concordanta cu spatiul de care dispui. In general, latimea hotei trebuie sa fie cel putin egala cu latimea suprafetei de gatit. In cazul hotelor insula, este necesar sa alegi o hota mai lata decat suprafata de gatit si cu o putere mare, intrucat nu dispune de pereti lateral, iar acest lucru va ajuta la absorbtia eficienta a mirosurilor. Daca nu doresti sa ocupe spatiu inutil, mai ales daca discutam despre o bucatarie mica, atunci ideal ar fi sa te orientezi catre un model telescopic.

Sistem de iluminare

Toate hotele sunt, de regula, prevazute cu sistem de iluminare care nu face altceva decat sa ofere o mai buna vizibilitate asupra preparatelor. Modelele simple sunt prevazute cu doua becuri standard, insa acestea trebuie inlocuite destul de des, fiindca se ard usor din cazua temperaturilor ridicate. Pe de alta parte, modelele mai performante, utilizeaza lumini LED in cele patru colturi ale hotei, putand fi scoase si inlocuite extrem de usor. De asemenea, acestea au o durata mai mare de utilizare si o eficienta energetica foarte buna.

Cele mai bune hote 2024

Bosch DWK98PR601. Hota incorporabila decorativa Bosch DWK98PR60

  • Capacitate de absorbtie de maxim 840 mc/h
  • Evacuare si recirculare
  • Filtru lavabil din aluminiu
  • Prezinta doua trepte de viteza si doua becuri LED
  • Este incadrata in clasa de eficienta energetica A+
  • Are o latime de 90 de cm

Vezi detalii si pret

 

2. Hota incorporabila decorativa Bosch DIB97JP50

  • Capacitate de absorbtie de maxim 718 mc/h
  • Evacuare si recirculare
  • Prezinta filtru lavabil
  • Dispune de trei trepte de putere si doua becuri LED
  • Este incadrata in clasa de eficienta energetica A
  • Prezinta o latime de 90 de cm

Vezi detalii si pret

 

Bosch DWK67JQ603. Hota incorporabila decorativa Bosch DWK67JQ60

  • Capacitate de absorbtie de maxim 730 mc/h
  • Evacuare si recirculare
  • Filtru lavabil din aluminiu
  • Prezinta trei trepte de putere si doua becuri LED
  • Face parte din clasa de eficienta energetica A+
  • Detine o latime de 59 de cm

Vezi detalii si pret

 

Bosch DWB67IM504. Hota incorporabila decorativa Bosch DWB67IM50

  • Capacitate de absorbtie de maxim 720 mc/h
  • Evacuare
  • Filtru grasime metal
  • Detine trei trepte de putere si doua becuri LED
  • Este incadrata in clasa de eficienta energetica B
  • Prezinta o latime de 90 de cm

Vezi detalii si pret

 

 Electrolux EFL10965OX5. Hota incorporabila decorativa Electrolux EFL10965OX

  • Capacitate de absorbtie de maxim 600 mc/h
  • Evacuare
  • Filtru cu carbune activ
  • Prezinta trei trepte de putere si doua becuri LED
  • Face parte din clasa de eficienta energetica B
  • Are o latime de 100 de cm

Vezi detalii si pret

 

Bosch DWA66DM506. Hota incorporabila decorativa Bosch DWA66DM50

  • Capacitate de absorbtie de maxim 600 mc/h
  • Evacuare si recirculare
  • Filtru lavabil din aluminiu
  • Detine trei trepte de putere si doua becuri LED
  • Este incadrata in clasa de eficienta energetica A
  • Detine o latime de 60 cm

Vezi detalii si pret

 

Electrolux LFV616K7. Hota incorporabila decorativa Electrolux LFV616K

  • Capacitate de absorbtie de maxim 700 mc/h
  • Evacuare si recirculare
  • Filtre din aluminiu, respectiv carbune
  • Prezinta trei trepte de putere, Hob2Hood
  • Este incadrata in clasa de eficienta energetica A
  • Prezinta o latime de 60 cm

Vezi detalii si pret

 

Electrolux LFG716R8. Hota incorporabila Electrolux LFG716R

  • Capacitate de absorbtie de maxim 700 mc/h
  • Recirculare si evacuare
  • Filtre din aluminiu
  • Prezinta patru trepte de putere si un lumini LED
  • Face parte din clasa de eficienta energetica A
  • Prezinta o latime de 54 de cm

Vezi detalii si pret

 

Bosch DHL555BL9. Hota incorporabila Bosch DHL555BL

  • Capacitate de absorbtie de maxim 681 mc/h
  • Evacuare si recirculare
  • Filtre grasime din metal
  • Detine trei trepte de putere si trei becuri LED
  • Este incadrata in clasa de eficienta energetica A
  • Detine o latime de 53 cm

Vezi detalii si pret

 

Turbionaire Thea 50 RCB10. Hota incorporabila Turbionaire Thea 50 RCB

  • Capacitate de absorbtie de maxim 800 mc/h
  • Evacuare si recirculare
  • Filtre din aluminiu si carbon
  • Dispune de patru trepte de putere si doua becuri LED
  • Este incadrata in clasa de eficienta energetica A+
  • Are o latime de 50 cm

Vezi detalii si pret

 

3 thoughts on “Cea mai buna hota: Ghid cumparare – Recomandari hote 2024

  1. Interesant material, m-a ajutat sa aleg modelul potrivit, mai concret, cea de-a 10 hota, Electrolux. Este geniala, absoarbe foarte bine mirosurile si m-a uimit cat poate fi de silentioasa.

  2. Foarte util articol… mi-am achizitionat si eu de vreo saptamana a 6-a hota Bosch si sunt super multumita. trage foarte bine mirosul si aburul, chiar si dupa prajeli

  3. Alexia Paraschiv

    Mare adevar spuneti referitor la alegerea hotei. Prima hota pe care am cumparat-o a fost in totala necunostinta de cauza si am fost tare dezamagita, fiindca desi era scumpa era buna de nimic. Cand am schimbat-o am tinut cont de aceste aspecte si sunt foarte incantata de noua achizite. Felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *