Cele mai noi promotii oferite de marile magazine:

Descopera promotiile de Crazy Days doar la eMAG!

Plitele electrice incorporabile au devenit o alternativa din ce in ce mai populara care a reusit sa capteze atentia si sa starneasca interesul cumparatorului. In acest sens, tehnologia a avansat cu pasi repezi, iar astazi putem discuta de plite electrice cu adevarat performante. Acestea presupun un mod de functionare facil, dar si o intretinere extrem de usoara, ba chiar mai usoara decat in cazul plitelor pe gaz. Performantele obtinute sunt extrem de bune, avand capacitatea de a atinge punctul de fierbere al apei mult mai rapid. Insa, ar fi cateva particularitati pe care ar trebui sa le cunoasteti inainte de a face o eventuala achizitie, de aceea va propunem sa urmariti in continuare acest material, iar la final, va vom prezenta si topul celor mai bune plite electrice ale momentului.

Ce tipologii de plite electrice exista?

Este foarte important de stiut faptul ca exista doua variante de tipuri de plite electrice si anume: plitele vitroceramice si plitele cu inductie. Daca esti, de fel, o persoana mai retinuta careia ii place sa se simta mereu in siguranta, atunci sfatul nostru este sa alegeti o varianta cu inductie electromagnetica. Acest tip se remarca prin performante ridicate de inertie termica, astfel ca indata ce ati realizat modificari de temperatura, schimbarile se vor produce imediat.

Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca aceasta varianta de plita necesita utilizarea de vase speciale pentru inductie, fiindca in timpul procesului de incalzire, ceea ce se va incalzi pentr a face transferul de caldura la alimente va fi vasul si nu plita.

Daca bugetul este unul mai redus si nu esti dispus sa optezi pentru o varianta prea costisitoare, atunci poti merge pe varianta plitei vitroceramice. Spre deosebire de celelalt tip, cea vitroceramica necesita un timp de incalzire putin mai mare, avand o inertie termica mai ridicata.

Performantele plitei electrice

In ceea ce priveste performantele pe care le poate obtine o plita electrica, discutam despre trei aspecte foarte importante: eficienta transferului de caldura, timpul de incalzire pana ce apa ajunge la punctul de fierbere, respectiv costuri. Pentru a atinge cele  mai bune performante, orienteaza-te catre o plita cu inductie, fiindca atinge cele mai bune valori pentru primele categorii. Cu alte cuvinte, raportul dintre caldura pe care o transfera alimentelor si energia consumata este unul foarte bun.

Daca ar fi sa facem o comparatie, un aragaz conventional poate atinge punctul de fierbere in aproximativ 9 minute, in timp ce plita cu inductie ajunge la punctul de fierbere in doar 4 minute. Sigur, cu cat performantele sunt mai mari cu atat plita poate fi mai costisitoare.

Pe de alta parte, plitele vitroceramice au un pret moderat, dar si o eficenta enegetica la transfer de aproximativ 65%, timpul de fierbere fiind mai extins. Pentru cei care nu sunt dispusi sa face o investitie prea mare, puteti opta pentru varianta vitroceramica.

In acelasi timp, ar fi utile si cateva funciti precum cea de detectare a vaselor care detecteaza in moemntul in care puneti vasul pe suprafata de gatit, iar in momentul in care ridicati, plita se va opri in ideea de a preveni risipa de curent, dar si riscul de a va accidenta. Functia Power boost este extrem de utila atunci cand te grabesti si vrei sa termini rapid de gatit. Power management permite reglarea temperaturii atunci cand trebuie sa pregatesti o reteta ce necesita setarea temperaturii cu exactitate. Functia Timer permite ajustarea duratei pentru a fierbe sau a praji alimentele astfel incat preparatele sa fie gatite uniform. La final, dupa ce timpul s-a scurs, timer-ul va opri automat plita.

Suprafata de gatit

Suprafatele de gatit pot fi corelate cu arzatoarele de la plitele pe gaz. Daca sunteti o familie mai mare care gatiti frecvent mai multe feluri de mancare in acelasi timp, atunci va trebui sa optati pentr o varianta de plita cu cel putin patru suprafete de gatit.  Pe de alta parte, daca gatesti rar sau vrei o plita pentru casa de vacanta, atunci poti opta pentru variante mai mici, chiar si cu doua suprafete de gatit. Practic, economisesti spatiu, mai ales, daca nu iti este absolut necesara o plita mai mare.

Intretinere si utilizare

In principiu, plitele electrice sunt foarte usor de intretinut, mai ales, cea cu inductie. Fiindca plita cu inductie nu se incalzeste, nu vei avea probleme nici cu mancarea lipita de suprafata sa sau cu stropii de pe ea. Se va curata foarte rapid, chiar dupa ce ai terminat de gatit. Trebuie doar sa cureti cu o carpa moale suprafata plitei imediat dupa ce ai termiant de gatit, caci nu va fi calda.

Sigur ca nu este dificil sa curatat nici plita vitroceramica si o puteti face sa arate ca noua imediat. Chiar daca suprafata acesteia se incalzeste, deci alimentele care cad pe ea se pot arde, totusi, este realizata din stcial rezistenta, care ulteriora va fi mult mai usor si mai eficient de curatat decat un aragaz, fara sa lase urma sau sa se zgarie.

Indieferent de tipul plitei pe care o alegi, fie ca este una vitroceramica, fie una cu inductie, va trebui sa eviti lovirea sa cu vase sau alte instrumente, iar dupa fiecare utilizare o veti curata cu atentie. In manualul cu care produsul achizitionat vine la pachet, puteti gasi lista vaselor care pot fi folosite in siguranta pe suprafata de incalzire. Pot exista precautii suplimentare in cazul cratitelor emailate si a celor cu baza de aluminiu sau arama.

De asemenea, evitati pe cat posibil utilizarea oalelor ce nu au baza plata sau care prezinta acumulari de cenusa ori resturi de alimente arse. Optati pentru vase cu diametrul potrivit arzatorului pe care il folositi. Pot exista, totusi, si variante de plite cu inductie care reucunosc automat marimea vaselor compatibile.

Top 5 cele mai bune plite electrice cu inductie

Miele KM 7201 FR1. Plita incorporabila Miele KM 7201 FR

  • Putere de 7300 W
  • Patru zone de gatit cu putere intre 1400-2300 W
  • Twin Boost, Stop & Go, Timer, detectare vase de gatit, blocare comenzi, oprire automata, indicator incalzire reziduala
Vezi detalii si pret

 

 

 

AEG IAE64431FB2. Plita incorporabila AEG IAE64431FB

  • Patru zone de gatit
  • Oprire automata, timer, protectie copii, semnal sonor la finalizarea programului, detectare automata a vasului de gatit, senzor ProFry, MaxiSense, Power Boost
Vezi detalii si pret

 

 

 

Electrolux EIV6543. Plita incorporabila Electrolux EIV654

  • Patru zone de gatit si trei trepte de putere
  • Oprire automata, timer, protectie copii, semnal sonor la finalizarea programului, senzor prezenta tigaie, sistem de aprindere, zone infinite, FlexiBridge, PowerSlide, OptiFix, DirectAccess, Active touch, Flexi-Power
Vezi detalii si pret

 

 

 

Bosch PUE611FB1E4. Plita incorporabila Bosch PUE611FB1E

  • Patru zone de gatit cu putere cuprinsa intre 1.4-2.2 kW
  • Timer, detectare automata a vasului de gatit, heat Booster, indicator caldura reziduala, Power Boost, Direct Select
Vezi detalii si pret

 

 

 

AEG IKB64413FB5. Plita incorporabila AEG IKB64413FB

  • Putere de 7200 W
  • Patru suprafete de gatitcu putere intre 2.5-3.7 kW
  • Oprire autoamta, protectie copii, Power Boost, Timer reglabil
Vezi detalii si pret

 

Top 5 cele mai bune plite electrice vitroceramice

Bosch PKE611BA2E1. Plita incorporabila Bosch PKE611BA2E

  • Patru arzatoare ce ating o temperatura maxima de 240 de grade Celsius
  • Oprire automata, protectie copii, indicator caldura reziduala, Touch Select, High Speed
Vezi detalii si pret

 

 

 

Electrolux EHF6343FOK2. Plita incorporabila Electrolux EHF6343FOK

  • Patru suprafete de gatit cu putere intre 0.7-2.3 kW
  • Oprire automata, timer, protectie copii, semnal sonor la finalizarea programului, indicator caldura reziduala
Vezi detalii si pret

 

 

 

AEG HK634021XB3. Plita incorporabila AEG HK634021XB

  • Patru suprafete de gatit cu putere cuprinsa intre 1.2-2.2 kW
  • Oprire automata, timer, protectie copii, semnal sonor la finalizarea programului, mentinere la cald, indicator caldura reziduala
Vezi detalii si pret

 

 

 

Samsung CTR164NC014. Plita incorporabila Samsung CTR164NC01

  • Patru zone de gatit cu noapte trepte de putere cuprinsa intre 1.2-2.4 kW
  • Oprire automata, protectie copii, semnal sonor la finalizarea programului, indicator caldura reziduala
Vezi detalii si pret

 

 

 

Bosch PKN675DP1D5. Plita incorporabila Bosch PKN675DP1D

  • Patru suprafete de gatit cu 17 trepte de putere cuprinsa intre 1.2-2.2 kW
  • Timer, protectie impotriva accesului copiilor, Heat Booster, senzori prezenta tigaie, oprire automata.
Vezi detalii si pret

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *